Pioner 16

Installations- och utrustningstipps - följ med i lite modifikationer på en
Pioner 16 Explorer som utrustas med ett system från Raymarine.

Pioner 16 Explorer är en av de nyare modellerna från Norska Pioner, kanske mest kända för sina oförstörliga jollar men även deras modell Multi som används som inom många räddningstjänster.

"Pionerbåtarna rotationsgjuts i polyeten - ett mycket tåligt material med UV stabilisator. Båtarna gjuts i ett stycke och tål enorma påfrestningar som stötar och slag, sträng kyla, höga temperaturer och solljus - allt utan att ta skada." (Pioner) 

Modellen 16 Explorer är strax över 16 fot eller 507cm lång och kan utrustas med en 40, 50 eller 60hk motor. Vi kom över en välutrustad fjolårsmodell med 60 hk Yamaha motor och handlaren bytte även in vår gamla båt i samma affär - tack till Johan (PJ Carlsson i Ludvika) för en smidig och trevlig affär!

Det som tilltalade oss var en bred mittpulpet, så att man kan sitta med grabben och köra och navigera tillsammans på ett bättre sätt - och så blir det enkelt när man ska fiska eller lägga an vid brygga att kunna gå runt åt alla håll.

Förutom Yamaha's motor instrument som redan fanns monterade, valde vi att köra med Raymarine. Om man väljer Raymarine eller Garmin (eller Lowrance/Simrad) är smaksak och lite som att välja Nikon eller Canon på fotoutrustningen - alla är helt klart bra.

Inom Raymarine finns två serier av instrument, det ena är Elements (7/9/12" - 'S' är endast för navigering, 'RV' är modellen som kan koppla ett ekolod) som är en bra skärm för fiske och navigering men anars väldigt sluten. Sedan finns Axiom som är helt öppet att expandera och använda med alla standards som NMEA 2000 (SeaTalk NG som Raymarine kallar det) och diverse adaptrar till annat.

En Axiom+ 9" var första valet, skulle det visa sig bökigt med endast touch-skärm på en helt öppen båt kunde den senare kompletteras med en tangentsats senare, dock är detta förbundet med en extra kostnad på ca 4000kr.

Vi hittade dock på en Axiom 2 Pro som visningsexemplar som vi kunde få för ungefär samma pris som ovanstående, denne använder den nya även använda Raymarines nya 3D ekolodgivare RVM-100 utan att behöva en dyr blackbox.

Då båten kommer att användas en hel del i skärgården också så är VHF en självklarhet, och radar är både bra att ha och roligt att öva på.

VHF radio valet stod mellan Ray 53 som är väldigt kompakt och ev. addera en AIS 700 (som tar emot AIS och sänder AIS information om den egna båten (namn, MMSI, position), men bestämde oss för att avvakta med en sändande AIS och köra med VHF:n Ray 73 istället som kan ta emot AIS från andra båtar/fyrar mm. när vi är skärgården - i Siljan lär vi bara se Sjöräddningsbåten på AIS :-)

Test i garaget och programmering av MMSI för DSC.

Monterad och klar

Radio antennen är en liten smidig modell som Digital-Skipper tipsade om - en Shakespeare VHF antenn 15cm Heliflex som enkelt placeras på valfri plats.

Pioner 16 Explorer har en praktiskt targabåge som vi ska nyttja för att montera VHF antenn och en Quantum 2 radar.

Eftersom vi kommer att ha radarn längst upp på targabågen sätter vi VHF antennen på sidan av targabågen. Vi tappar några cm i höjd men det lär inte göra mycket skillnad tror vi.

Raymarine Quantum 2 radarn monteras längst upp, på en ca 5mm tjock aluminiumskiva (akterlaternan som satt överst vänder vi på och sätter under -den lär vara lika synlig där på natten. Plåten fästs med fyra rörfästen egentligen till för extraljus) på targabågen (diameter 30mm) och sedan fästs radarn med bultar i denna plåt.

Lite work in progress bilder - plåten skärs givetvis till utan utstickande kanter...

Så att radarn kan visa radarbilden synkat med sjökortet och framför allt så att vi vet att "heading up" verkligen motsvarar vår heading även om vi ligger stilla, behövs en givare för heading/elektronisk kompass. Detta löses enklast med Raymarines AR200, en liten puck något större än en snusdosa. Den kräver framförallt att monteras i linje med båtens vertikala centerlinje, denna kommer vi att montera bakom aktersätet så är den ur vägen. Den behöver endast en STng kabel för data och strömförsörjning. Bilden nedan visar dess storlek i relation till Yamaha's standard instrument. Vi valde att montera den mellan akterspegeln och bakre sittdynan, funkar perfekt.

Under radarn kommer vi även att fästa en Raymarine CAM300 som vi också hittade som utställningsexemplar (annars hade det fått vänta ;-) ) - men ska bli spännande att testa. Förutom att kunna ta bilder och video inspelningar så visar den tillsammans med AR200 även AIS mål från fyrar och båtar.

Nu kommer vi till MFD (Multifunction Display) - plottern med andra ord. En Axiom 2 Pro blev det (utställningsexemplar som sagt, annars hade det blivit en Axiom+ ) och den passande ekolodgivaren är modellen RVM-100.

Pioner's polyeten materialtjocklek är ca. 10mm i mittpulpeten, och den skärs enklast med en Fein Multimaster eller liknande. Sedan kan sidorna slipas med Multimastern (eller en vanlig fil så klart).

Efter att ha tejpat upp måtten på Axiom display enheten, strömbrytarpanelen och VHF radion så var det dags att börja såga lite i mittpulpeten.

Strömbrytarpanelen var även den ett tipps från Digital Skipper - Blue Sea Systems gör riktigt bra prylar och även om det kostar en slant så tror jag man glädjer sig i längden - en switch panel med automatsäkringar som är återställningsbara direkt vid panelen, super enkelt att koppla (en 12V plus matas in, sedan kopplas samtliga förbrukares pluskabel till switch panelen och en gul sladd som kopplas till negativ sidan för belysning av strömställaren om man vill).

Blue Sea Systems - DC panel Svart 4 positioner, med 4 Carlingbrytare - Digital Skipper
BLUE SEA SYSTEMS 8372, är en Vattentät effektbrytare Panel 4 Position-Svart.

Vidare har vi monterat en Victron laddpanel för att enkelt koppla in laddaren när den står på trailer. Eftersom en CTEK panel också låg i garaget monterades den också - nu finns det enkel laddningsmöjlighet oavsett vilken laddare som finns tillgänglig.

Lite tips: Köp en bra spiralkabeldragare - det underlättar något kopiöst att få igenom en kabel på en minut istället för 15-20 ;-)

Länk till produkterna:

Axiom 2 Pro RVM | Kartplottrar | Raymarine
Axiom 2 Pro RVM-kartplottrar med RealVison MAX CHIRP fiskesökarteknik är till för kaptener som vill ha det bästa. Varje modell finns i displaystorlekarna 9, 12 till 16 tum och har överlägsen Realvision MAX SideVision, DownVision och 3D fiskesökare, plus en 2-kanalig CHIRP- fiskesökare på 1 kW för äv…
RVM-100-givare | Fishfinders | Raymarine
RVM-100 är en 4-kanalig, bredspektrum CHIRP-givare med DownVision™, SideVision™, High Frequency CHIRP målsökning av fisk och RealVision MAX 3D™-ekolod.
Shakespeare - VHF antenn 15cm Heliflex - Digital Skipper
VHF ANTENN 15CM HELEFLEX, är en kort VHF antenn med låg vinkel.FunktionerEn kort lättplacerad VHF antenn.
Fixed Mount VHF Marine Radio | Raymarine
Explore Raymarine Fixed Mount VHF Radios. Models include the Ray53, Ray63, Ray73 and the black-box designed Ray90/91. Benefit from trouble free communications at sea with Raymarine.
NYA Quantum 2 Chirp-radar med kollisionsundvikande | Radar | Raymarine
Vi presenterar Raymarine Quantum 2 radar med dopplerteknik för undvikande av kollision. Quantum 2 med nästa generationens CHIRP pulskompressionsradar by Raymarine ger överlägsna målbilder på både långt och extremt kort håll.