Avancerat Första Hjälpen kit

Avancerat Första Hjälpen kit
Från den öppnade sidodörren eller förarsätet kan man enkelt rycka en väska med tourniquet och två tryckförband.

På denna sida kompletterar vi löpande med information om den utrustning vi vanligtvis har med oss i bussen.

Min rekommendation för att utrusta en bil med ett bättre första hjälpen kit med tanke på att vi kan befinna oss a) längre bort från professionell hjälp, b) komma till en olycka på en väg eller vid en campingplats och för att c) "två förband man hittar är bättre än ett som ska finnas någonstans" så kör vi med:

Obs. länkar som går till Amazon kan vara s.k. affiliate länkar. Klickar du på dem betalar du givetvis samma pris hos Amazon, men i vissa fall kan vi få någon procent för förmedlingen.

Vi tar lite bakgrundsinformation, då jag har fått frågan "är ni en ambulans eller?" från människor som ibland har ganska begränsad kunnande i första hjälpen.

Bilar är för det mesta utrustade med en standardiserad, mycket billig och enkel första hjälpen väska. Oftast hittar man den efter en hel del letande bredvid reservdäcket eller i garaget, men knappast inom trettio sekunder.

Inom trettio sekunder kan en större blödning leda till medvetslöshet och därefter döden. Så det finns en poäng i att hitta tryckförband snabbt och ha tillräckligt många att ta hand om en större blödning eller flera skadade.  

I den standardiserade första hjälpen lådan hittar man mest en sax, lite förband, smittskydds-handskar, ett triangulärt bandage och lite plåster. Fint för att fixa när man skär sig med kniven på campingplatsen men knappast tillräckligt för att hjälpa sig själv eller andra vid en viltkollision, trafikolycka, om barnet provar att sätta yxan i benet... allt detta hundra kilometer från nästa vårdcentral och nästan lika länge till ambulans... ni fattar.  

Då jag är med i Sjöräddningssällskapet och hjäper till att utbilda Första Hjälpen SAR som Vuxen HLR-instruktör och vi även har ett 'långtidssjukt barn' (Diamond Blackfan Anemia), har vi mer intresse för detta än genomsnittet kanske, och har valt att satsa några kronor på att komplettera.

Detta är vad vi har med oss:

  • Defibrillator ("hjärtstartare", vi valde Heartsine Samaritan 350P då den är väldigt kompakt, enkelt att använda och inte minst då vi kunde köpa den i Tyskland för ca. 1000 EUR under Covid-tiderna).
    En defibrillator som används inom tre minuter från ett hjärtstopp är det enda som kan få igång hjärtat igen på en vuxen person innan ambulansen anländer me lite fler resurser. Kompressioner ska genomföras så snabbt som möjligt - larma, börja kompressioner (30 styck i takten 120 slag mer minut "Staying Alive" / "Här kommer Pippi-Långstrump", djup ca. 5cm på en vuxen person, "mitt på bröstet" - sedan två snabba inblåsningar - men detta kan skippas om skador föreligger eller man "inte vill/kan" - kompressioner är det viktigaste för att få blodet att transportera resterande syre i blodet genom kroppen) - detta fortsätter man med tills ambulansen är på plats. Tekniken är enkel, men jobbig när man gör den längre tid - öva, ta hjälp, byt om (fort) om fler finns på plats som kan hjälpa.  
  • Tourniquet
    Massiv blodförlust är, t.ex. om en arm eller ett ben blir mycket skadat, kan ibland inte stoppas med endast ett tryckförband. Då behövs ett svsnäörande förband, vilket enklast sker med ett s-.k. tourniquet. Ett bra original original CAT-7 eller SAM tourniquet kostar ca 400-500kr - men det håller mycket länge och är värt att ha i bilen. Lite klurigare att använda, men det finns många som kan hantera det annars - alla väktare, poliser, hemvärnssoldater, ambulanspersonal som är ute civilt kan göra nytta med det även om man själv inte har hunnit träna eller gå en kort kurs ännu.
  • Fler tryckförband.

Vi har för nuvarande organiserat det så att vi har en "grab kit" bakom passagerarsätet med tourniquet och tryckförband (2) - se bil längst upp. Bakom förarsätet sitter en TasmanianTiger Molle-platta, därpå fästes defibrillatorn i ett TasmanianTiger holster som lätt kan ryckas av också (bild följer senare). Därunder har vi en Tasmanian Tiger Small Medic Assault ryggsäck med diverse vettigt innehåll. Länk till Tasmanian Tiger ryggsäck: Amazon.de.

Innehållet:

I utsidan av väskan finns flera par smittskyddshandskar, en signalväst, en liten pannlampa och några Cyalume ljusstavar.

På insidan finns ytterligare en  CAT-7 tourniquet upptill, några förbandsrullar och tryckförband för större blödningar. Vidare några BurnShield packet för mindre brännskador vid campinggrillen.  

Bakom "framflärpen" är några SAM splints för stukningar, en kylpack (aktiveras genom att man kramar den), och några lätta 'rescue blankets'.

På inre "baksidan" av ryggsäcken sitter tre fickor med genomskinlig plastfront., dessa väskor kan ryckas ut då de sitter med kardborre. Den blå längst ner innehåller lite prylar för luftvägar, och framförallt en PocketMask för inblåsningar.

Mellan den blå "Airway" och den röda "eXtreme Bleeding" väskan, ligger perfekt passande en Maus Xtin* brandsläckare. *skillnaden mot en vanligt pulversläckare är att den här inte totalförstör elektroniken i bilen. Vi har en 2kg pulversläckare för "andras bilar" med oss också. En extra Maus Xtin släckare ligger även i passagerardörren om vi reser, annars ligger den i dörrfacket på vår andra bil.

I den röda väskan är som sagt fler saker för blödningar, dvs. mest tryckförband, men även för mindre sårbehandlingar ute i naturen (Relistrips, suturer).  Tryckförbanden är en blandning av "försvarets" och OLAES förband:

Den översta och minsta genomskinliga väskan innehåller sdmärtstillande medicin och anti-histamine (allergi) tabletter.  Salvor (Savlon, Xylocain) för t.ex. insektbett, sårrengöring (Desivon), Djungelolja, mindre plåster, fästingplockare (!).

Produktlänkar:

AKLA Första Förband Försvarets modell
AKLA Första Förband, 20x20 cm, Försvarets modell
Olaes 6 Tum Förband Rulle
Olaes 6 Tum Förband Rulle
CAT Tourniquet
Combat Application Tourniquet, Rescue Orange (GEN 7)

Buy on Amazon.de

HeartSine Samaritan PAD 350P
HeartSine Samaritan PAD 350P