Offroad kommunikation backup

Offroad kommunikation backup

Inom "off-roading" eller "overlanding" är det vanligt att ha en backup till mobiltelefonnätet - ibland hittar man ställen där mobiltäckningen fortfarande är otillräcklig. Radio kommunikation täcker vanligtvis inga väldiga avstånd, men för att enkelt och snabbt hålla kontakten när man är några fordon på gemensam resa kan det vara rätt kul med radio.

För detta, finns det tre vanliga system:
CB (Citizen Band, 27 MHz över 40 till 80 kanaler med 5 till 25 watt),
PMR,  440 MHz med mycket mindre effekt (vanligtvis 0,5 watt)
och sedan HAM eller Amatör Radio, även det vanligtvis på 440 MHz frekvensområdet men med mycket högre effekt (upp till ca 200 watt i mobila enheter).  

CB och PMR kräver ingen licens, Amatör Radio gör det och är skapligt enkelt och intressant att ta.

CB är oftast bättre i terräng än PMR, så vi valde CB. Mobila enheter är mycket billiga och extremt små nu för tiden. För en tusenlapp får man redan en helt OK enhet. Vi valde President Bill II som har en smart Auto-Squelch funktion och en mängd olika bakgrundsfärger för att matcha vad man nu gillar.

President Bill II ASC VOX mini CB Funkgerät & USB
President Bill II  ASC CB-mini-Gerät mit 6pol Mikebuchse & USB Jetzt die neue Version mit VOX (Freisprechen) President Bill ASC ist ein…

Den lite kluriga delen just för Californian är att vi har ett tak av aluminium som bekant inte är magnetiskt. En antenn behöver en så kallad "Ground Plan" och på ett vanligt tak monterar man den helst i mitten medels magnetfot och så funkar det. På en California behöver man andra lösningar.

Vi valde att montera en antenn på vår Terranger Dachgepäckträger Leicht (även den är gjord av (lite tjockare) aluminium, men med denna antenna funkgerar det bra:

K-PO Omega Firestick 27 NGP (No Ground Plane), pris ca. 75 Euro.

K-PO OMEGA 27 NGP

Som handhållna enheter valde vi två President Randy III'. Dessa är så mycket smidigare än vad CB var på 80-90 talet :-)

President Randy 3 40kan Am/Fm 27MHZ

Bra online shops för CB radio:

I Tyskland:
Diesner Funk: https://diesnerfunk.de/
Neuner Funk: https://www.pmr-funkgeraete.de

I Sverige:
Limmared Radio: https://butik.limmared.nu